At starte en meditationspraksis

af Flora Melchiorsen


Der er rigtig mange gode grunde til at starte med at meditere

Flere forskere har efterhånden forsket i meditationens gavnlige virkning på os mennesker og har fundet mange gode effekter af en regelmæssig meditationspraksis. F.eks. opnår man bedre søvn, bedre humør, mindre stress og større koncentrationsevne.

Det er normalt, at man efter at have begyndt at meditere holder op igen efter et stykke tid. Oftest fordi man ikke helt har fået gjort sig klart, hvad det er og hvad det kræver for at kunne fortsætte sin praksis.

Her er nogle gode guidelines til at få fastholdt sig selv på en meditativ praksis, der holder ved.

Første skridt er at gøre dig klart, hvor meget tid du realistisk vil kunne bruge på meditativ praksis hver dag.

Hvilket tidspunkt på dagen vil kunne passes ind i din hverdag?

Brug minimum 15 min hver dag.

Brug også gerne “Pusterummet” med jævne mellemrum i løbet af dagen: Det lige at trække vejret, mærke kroppen igennem – blot tre minutter, som supplement til meditationen.

Start altid med fokus på vejrtrækningen. En dyb vejrtrækning sænker hjerterytmen, slapper musklerne af og fokuserer hjernen. Derfor er det en god måde at starte på.

Stræk kroppen godt igennem, inden du går videre. Det bringer fokus indad og får kroppen til at slippe nogle af de spændinger, der ellers kunne gøre, at du holdt igen.

Forstå at meditation er en aktiv proces, ikke at forveksle med afslapning!

At træne sindet i at være fokuseret ét sted, kræver stor øvelse og du må derfor være tålmodig og fokuseret på træningen for, at det lykkes.

Det er helt almindeligt, når man starter en meditations praksis, at sindet fylder dig med tankemylder som: “hvorfor gør jeg det her” eller “hvorfor er jeg ikke i stedet i gang med…” og “nu klør min næse” for ikke at tale om “hvornår mon jeg kan tillade mig at stoppe” og meget meget mere.

Eller at kroppen begynder at gøre mærkelige ting, som at næsen virkelig klør, benet kramper, du er nødt til at gabe, hoste eller andet. Kunsten er at acceptere alle disse forsøg fra sindet på at få dig til at stoppe og i stedet bruge vejrtrækningen til at give slip på disse tanker og kropslige drillerier. Justér kroppen stille og uden fordømmelse, således at du ikke lader den tage hele opmærksomheden, men bare retter dig ind, så ikke smerter tager din opmærksom.

Eksperimentér med forskellige slags meditationer. Du kan både sidde op, ligge ned, have åbne øjne, lukkede øjne, bruge kroppen aktivt, gående meditationer. Prøv flere forskellige slags og find ud af, hvad der virker bedst for dig. Brug gerne guidede meditationer.

Et godt sted at starte er med kropsscanning. Brug vejrtrækningen og flyt så fokus ned på fødderne og kør hele kroppen langsomt igennem med din viljestyrede opmærksomhed. Husk at tage de indre organer med, dem du kan huske. En god start øvelse er at forestille sig, at hver gang, du trækker vejret, sender du kærlig/venlighed/ny energi ud til hver en celle i hele kroppen og når du puster ud, giver du slip på al gammel stress, jag og bekymringer.

Vælg gerne et bestemt sted i dit hus, hvor du mediterer og indret området med særlige rekvisitter, der minder dig om den indre rolige tilstand, du træner. Brug gerne et levende lys og andre ting, der minder dig om indre ro.

Bedøm ikke dig selv og din praksis. Lad det opstå, som nu opstår og prøv så igen i morgen eller senere.

Hav ingen specifikke mål med meditationen, men lad den og din indre udvikling folde sig ud i sit eget tempo. Vær tålmodig.

Mediter gerne sammen med nogen. Det opleves ofte som rigtig godt at meditere sammen med andre, det er som om at tilstedeværelsen af andre får en til at komme lettere ind i den meditative praksis. Alternativt, så sørg for at supplere din egen meditations praksis ved med jævne mellemrum at tage på kurser, hvor der er fælles meditationer, eller supplér en gang om ugen din praksis ved at gå til meditation et sted. Der findes efterhånden flere og flere steder, hvor det er muligt at meditere sammen med en gruppe og samtidig blive guidet af en læremester. At lære meditation gennem en læremester er så absolut en god idé.

Start gerne din dag med en meditativ praksis og slut også gerne dagen af med en eller anden form for meditativ praksis, hvor du får lagt dagen fra dig igen og får nulstillet sindet.

Brug taknemmelighed. Vær taknemmelig for at det er lykkes dig at meditere uanset hvordan og hvor længe. Brug taknemmelighed som et værktøj gennem hele din dag, begynd at lægge mærke til alle se små ting, du har at være taknemmelig for.

GIV IKKE OP! Du vil opdage, at bedst som du synes, at du har fået en god meditativ praksis, starter alle begyndervanskelighederne forfra og du mister lysten til at meditere. Det er her, du virkelig har brug for at holde fast! Fortsæt og giv ikke op. I de perioder, hvor du synes det føles allersværest at få mediteret er ofte der, hvor du har allermest brug for det.



_K8A9554-1.jpg
Flora Melchiorsen

Flora Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness, Personlig Udvikling og Livsbevidsthed. Flora Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig  masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bogen Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness. Flora har sit eget lukkede Mindfulness Mentor forløb, som kører over 12 måneder af gange med plads til 22 deltagere. 

1 kommentar

Lea
 

Tak for et informativt skriv om start til meditation som jeg altid ville gå i gang mrd 🌷❤️

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar