Voldsom stigning i andelen af danskere med ondt i livet.

af Flora Melchiorsen


Bekymret kvinde - www.livsbevidsthed.dk

623.000 danskere har dårlig mental sundhed

Voldsom stigning i andelen af danskere med ondt i livet, viser ny omfattende rapport. Det er ekstremt bekymrende, mener sundhedsministeren. 

Sådan var overskriften på en artikel i Politiken her til morgen, tirsdag d. 6. marts 2018.

13,2 % af en voksne, danske befolkning har det psykisk dårligt viser tal, der offentliggøres i Den Nationale Sundhedsprofl for 2017, som Sundhedsstyrelsen udgiver i dag.

13,2% er så mange, så hvis du ikke selv er en del af disse, så kender du med garanti én, der er det.

“Nogle møder på arbejde om morgenen med hjertet siddende oppe i halsen. Andre er dagen igennem nervøse over alt det, der kan gå galt i tilværelsen. Og så er der alle dem, der mærker sorte tanker myldre rundt og stjæle søvnen, når de om aftenen lægger hovedet på puden.”

Står der i artiklen.

Sundhedsstyrelsen har anvendt Cohens Perceived Stress Scale til måling af stressniveau. Denne metode er meget anerkendt og betyder, at vi - desværre - godt kan regne med tallene.

Og hvis man kigger nærmere ind på på rapportens tal for stress ser det faktisk endnu værre ud.

Andelen af danskere med et højt stressniveau er steget fra 20,8 til 25,1 procent i perioden 2010-17, hvilket svarer til langt over 1 million ramte mennesker.

Vi kan hurtigt blive enige om, at dette ikke er godt. 

Professor Svend Brinkmann bemærker i en kommentar til undersøgelsen i dag, at “Politikerne er rådvilde..” og “… vil næppe løse de grundlæggende problemer, der er frembragt af et omsiggribende konkurrence- og præstationsregime, der fra daginstitution til pensionsalder kræver selvoptimering og personlig udvikling af os alle.”

Og heri har han - i vores opfattelse - så evig ret.

Men hvad pokker stiller du op, hvis du er ramt?

Hvis du er en af de 25,1% med højt stressniveau?

Eller du er en af de mere end hver tiende, der har ondt i livet?

Det forandrer jo ingenting at sætte sig ned og sige, det er samfundets skyld - uanset om det er det eller ej.

Og i sidste ende er du og jeg jo også en del af dette samfund.

Som er ved at presse sine borgere langt ud over kanten…. mens det paradoksalt nok tilsyneladende går “ufatteligt godt” økonomisk.

Og nu virker det jo helt paradoksalt, at sige det… men mindfulness virker faktisk effektivt på lige præcis disse problemer.

Og ja, så kan vi straks sætte os selv på skydeskiven for "at individualisere problemerne" eller "fremme narcisismen" eller bare "forstærke de grundlæggende problemer ved at skabe endnu flere “robuste” mennesker".

Men.

Intet kunne være mere forkert.

For.

Mindfulness virker.

Ikke alene er der efterhånden tusindevis af videnskabelige undersøgelser, der underbygger det.

Men.

Helt lavpraktisk:

Vi ser det igen og igen.

De elever, vi har på vores uddannelser, arbejder sig gennem disse trin:

  1. Stands ulykken! Vi genskaber kontakten fra hoved til krop. En af stress-monsterets dæmoner er, at forbindelsen mellem krop og sind skæres over. Vi holder simpelthen op med at mærke, hvordan vi har det. Vi pisker videre og videre i hamsterhjulet indtil vi til sidste kollapser. Mindfulness- og kropslige øvelser genskaber forbindelsen.
  2. Når kontakten mellem hoved og krop er genskabt, starter en langsom opbygning af dig som et helt menneske. Er dette en egoistisk og indadvendt rejse? Ja. I første omgang er det. Men vi er nødt til at starte med at - som vi siger - komme til stede under vores fødder, før vi overhovedet kan overveje at tage blot et enkelt skridt fremad. Vi kan intet gøre i verden, hvis vores indre verden er brudt sammen.
  3. Når balancen inden i dig genopstår, så løftes blikket og du ser med friske øjne på den situation, du står i. Du formår at frigøre dig fra alle de gamle stemmer, mønstre og overbevisninger og se tingene rent. Og her formår du også at se, hvad du selv kan gøre eller ikke gøre. Og du formår at acceptere, ændre eller at gå væk.
  4. Her sker den afgørende ændring. Du ser og erkender din del af et større. Og du kan - med selvindsigt, balance, ro og nærvær - begynde at bidrage til løsninger. Både på det nære plan og på det større plan. Du kan med overblik og ro deltage i løsninger i stedet for at kanalisere energi ind i problemer. Det er en kæmpe forskel. Du deltager aktivt i at skabe bedre liv. For dig selv og omkring dig.

Det virker jo helt vildt enkelt at skrive det op i bare fire trin. Og virkeligheden er naturligvis ikke altid så enkel.

For de første to trin alene kan godt kræve en stor og krævende indsats.

Men.

Det virker.

Det virker at gå vejen.

At starte med at tage dig selv alvorligt og tage beslutningen om, at nu vil jeg ikke mere. Nu vil jeg noget andet. Nu vil jeg tage kontrollen tilbage over mit eget liv. Og den vej igennem skabe et bedre liv - ikke kun for mig, men også for mennesker omkring mig.

Prøv f.eks. at høre det her: 

Om få dage dimitterer et nyt hold Life & Mindfulness Educator® fra vores uddannelse.

Vi har altid 10 deltagere på dette hold.

Ud af de 10 var den ene deltager så hårdt ramt af angst, at hun stort set ikke kunne være i rummet den allerførste dag, hun mødte op på grundforløbet for et par år siden. Om få dage dimitterer hun som Life & Mindfulness Educator® og er i dag ejer og leder af et stort mindfulness center i Næstved.

To andre elever har i de sidste par år været gennem omfattende revalidering fra kommunen og er i den tid gået fra total indre uro, bekymringer og begrænsninger til nu at se mod en fremtid som selvstændige med tro på dem selv og på livet.

Som en af dem skriver i sin afslutttende opgave:

“Min største læring igennem dette forløb er, at når vi tør stille os ærlige og nøgne, så åbner vi op for at andre kan turde gøre præcis det samme.

Samtidig erkender jeg, at selv om vi stiller os ærlige og nøgne, så er det ikke altid det samme som, at det rent faktisk er det, vi gør. Fordi der stadig kan være lag af os selv, vi endnu ikke har opdaget.

Denne læring lader også min gode ven Præstationen træde ind i et nyt lys.

Et lys, hvor den bliver en styrke i form af passion og medfølelse, mere end et behov for anerkendelse og rampelys. 

En drivkraft i kærlighed - mere end en begrænsning i mangel af samme.

Fordi vi altid kan lære mere om det at være os. Altid har muligheden for at åbne nye døre til mere visdom. 

Både indadtil og udadtil.

Og når blot vi tør stille os ærlige og nøgne med det, vi ved og kender lige her og nu - uden at gøre som om, vi kender hele sandheden, så åbner vi for at også andre kan turde gøre præcis det samme.”

Og sådan kan jeg blive ved med at give dig eksempler på mennesker, der har været helt nede i det sorte, hvor der nærmest ikke var håb for fremtiden. Og som - med mindfulness og vores uddannelser - har ændret sit liv. Og nu er ved at ændre livet for mennesker omkring dem.

Så.

Er der håb?

Er der muligheder for forandring?

Er der en vej?

Ja! Ja! Ja!

Sundhedsministeren har måske (tildels!) ret i, at politikerne på Christiansborg ikke kan lovgive sig ud af problemerne.

I det perspektiv har Einstein jo helt ret i, at vi ikke kan løse vores problemer med den samme tankegang, som vi brugte til at skabe dem.

Der skal noget andet til.

En forandring.

Denne forandring må starte hos hver enkelt af os.

Din forandring må starte hos dig. Og i dig.

Life & Mindfulness Practitioner forløbet er en af vejene til denne forandring.

Den hjælper dig - om ikke andet - så til at få øje på det hamsterhjul, du måske er havnet i.

Og giver dig muligheden - og kræfterne - til at vælge en anden vej.

Da kvinden, som jeg fortalte om - som dimitterer om nogle få dage - og i dag er ejer og leder af mindfulness centret i Næstved - i januar 2016 satte sig på puden hos os for allerførste gang og startede på Life & Mindfulness Practitioner uddannelsen, var hun ramt af angst, bekymringer og havde svært ved at se en vej igennem det.

Ni uger senere - da hun havde gennemført uddannelsen - skrev hun dette til os:

Denne uddannelse har været så helende for mig. Jeg har fundet troen på verden igen og er så ubeskriveligt taknemmelig. Flora og Jørgen er to enestående mennesker, der formidler deres viden på en så inspirerende og velformuleret måde. De er indbegrebet af nærvær og hjertelighed. Jeg vil anbefale denne uddannelse til ALLE, der overvejer at lære at leve mindfuldt.

Hun startede hos og med sig selv.

Og hjælper i dag andre med at finde vejen ud af deres hamsterhjul og mørke.

Hvis det ikke er forandring, så ved jeg ikke, hvad forandring er.

Og der er også en vej til og for dig.





_K8A9554-1.jpg
Flora Melchiorsen

Flora Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness, Personlig Udvikling og Livsbevidsthed. Flora Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bogen Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness. Flora har sit eget lukkede Mindfulness Mentor forløb, som kører over 12 måneder af gange med plads til 22 deltagere. 


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar