At tro på det gode (og fylde dig med AWE)
af Flora Tara Melchiorsen
At tro på og dyrke det gode i os selv og i livet kan ofte opfattes som sentimentalt og blødsødent for mange.
At det er lidt useriøst at fokusere på glæden, det gode og venligheden.
Hellere dykker vi ned i smerten og går på opdagelse i vores gemte traumer - ja, nærmest indimellem dyrker dem. Og lader dem fylde det hele. Som om vi synes klogere og mere dybsindige, jo mere vi kan fordybe os i smerten og traumet og dets oprindelse og lidelse.
En tilgang, at det er lidelsesfuldt at være menneske og at vi har krav på at være sårbare og fanget ind i diagnoser, sygdomme og smerte. At vores følelser er det eneste, vi er og består af.. kun støttet op af vores evige tankemylder.
Det, vi ikke får øje på i den måde at betragte og være i livet på, er, at det, vi giver opmærksomhed, vokser.
Når vi lader smerten og traumet være vejledende for vores udsyn i livet… ja, så er der masser af traumer, frygt og fortræd at få øje på.
Det siges i psykologien, at vi mennesker har en negativitet bias - en overlevelsesmekanisme - der gør, at vi nemmere ser det farlige, det svære og det frygtsomme - både i livet og i os selv.
Men der er alternativer.
I Østen har man i årtusinder vidst, at vi mennesker har evnen til at flytte os fra det, at være fanget i vores egen lidelse til at kunne betragte tanker såvel som følelser fra et observerende, ikke-dømmende sted i os selv og derved opdage, at vi ikke er vores tanker og følelser, at vi ikke er vores historie og oplevelser, men at de blot er bevægelser i livets strøm.
Bevægelser, som vi ikke behøver at knytte os til.
Når vi således slipper tilknytningen til lidelsen kan vi pludselig begynde at få øje på alt det gode livet også rummer.
At livet ikke består af et enten eller, men et både og.
Dacher Keltner, professor ved Berkley Universitetet i USA, er en af de førende forskere i menneskelig trivsel, Compassion og Positiv Psykologi, som alle rummer veje til at folde det gode i livet ud og opdage, at vi - når vi sætter fokus på det gode, hvad enten det er i os selv, hinanden eller verden - så vokser vi som mennesker.
Vi trives bedre, både fysiologisk og neurologisk. Vi gror simpelthen nye neurale veje i vores indre system.
Dacher Keltner har bl.a. også skrevet om Darwins teori og tilbagevist den almene opfattelse af Darwins ord og reelle hensigt som en fejlopfattelse. Det er, påpeger Keltner, nemlig ikke den stærkeste, der overlever, men det mest omsorgsfulde og venlige samfund og fællesskab, der klarer sig bedst. Han har beskrevet det i bogen “Survival of the Kindest”.
Men Dachers seneste bog, “AWE, The New Science of Everyday Wonder and How It Can Transform Your Life” er måske endnu mere interessant, for den rummer indsigt i begrebet AWE, som vi også kender i det engelsk 'awesome'. Den danske oversættelse af AWE, “ærefrygt” dækker måske nok det engelske ord, men er i sin lidt ældre betydning noget begrænset, så derfor vælger jeg at bruge det engelske udtryk.
Ifølge Dachers forskning viser det sig, at jo mere vi samler på AWE oplevelser i vores daglige levede liv og i verden omkring os, jo mere trives vi.
Ikke blot gennem mental lethed og løft, men simpelthen ned på cellulær plan.
Vagusnerven aktiveres markant ved AWE oplevelser, hvilket igen har indflydelse på inflammationsniveauet i kroppen, hjerterytmen og hjernebølgesvingningerne.
Ifølge Dachers forskninger er der otte veje til AWE oplevelser i vores levede liv. Og jo mere vi folder dem ud og gør dem til en daglig del af hverdagslivet, jo bedre har vi det.
Definitionen på AWE er en følelse af ydmyghed og selvet, der lægger sig stille ned. En deaktivering af dit ‘default mode network’ (Som ofte skaber tankemylder og overidentificering på dig selv).
AWE kan give dig en oplevelse af at blive stum - være tabt for ord. Du får gåsehud og en følelse af at være holdt af noget større og måske endda udbryde et “Åhhh!” eller “Wow!”. Dit hjerte føles varmt og åbent og dit sind bliver helt stille. Der opstår en masse fysiske sansninger, som er bundet op på oplevelsen af AWE.
Dacher påpeger også, at mennesker, der oplever AWE, føler sig forbundet og mindre ensomme, rolige og afstressede. AWE mindsker depression, PTSD symptomer og styrker hjertekar-kredsløbet og mindsker inflammation i kroppen.
Et af de mest overraskende steder, som vi kan kigge hen for at finde oplevelsen af AWE, er 'etisk skønhed'. Forstået som skønheden i at se et andet menneske være modig eller ekstra venlig - eller mennesker, der overkommer stor modgang med en venlighed og blidhed intakt.
Det kan også findes i fælles oplevelser som i sport, religion eller spirituelle handlinger, hvor vi føler os forbundet og i en højere samklang med Universet.
Et andet sted, vi kan kigge hen for at skrue op for AWE i livet er musik. En af deltagerne i forsøget kaldte musik, som et blødt kashmeretæppe af lyd.
I årtusinder har vi mennesker brugt musik til at skabe store oplevelser, i alt fra sang, chanting, store symfonier, godnat sange og mange andre musikalske oplevsler, som har løftet og forbundet os til noget langt større.
Kunst efterlader de fleste mennesker i AWE. Det kan være de store vidunderlige malerier skabt af store kunstnere ned til de daglige små tegninger fra vores nærmeste eller det kan være kunst på gaden eller det, vi giver hinanden og deler sammen. Kunst er i høj grad noget, der vækker vores indre oplevelse af AWE. For ganske nylig læste jeg en artikel om, at man endda i Frankrig er begyndt at udstede museumsbesøg på recept - altså simpelthen henvise patienter til museumsbesøg for at se på kunst, fordi mødet med kunstværker og det, der opfattes som smukt, stimulerer patienter, som lider af psykiske såvel som neurologiske og fysiske sygdomme.
Spirituel praksis er andet et sted, vi kan kigge hen for at skabe AWE i vores liv. Hvad enten det er oplevelsen af det nære, hvor vi gennem spirituelle ritualer som bøn og meditation eller fælles ritualer føler os opslugt og forbundet ind i AWE følelsen. Ikke så overraskende er det i de seneste år blevet meget populært at gå Caminoen, som jo er både en spirituel handling, der kalder på indre AWE oplevelser igennem fordybelsen, men som også støttes op af den smukke natur langs ruten.
Naturen er nemlig også et af de steder, der ofte løfter os ind i AWE.
Årstidernes skiftende farver. En solnedgang. En solopgang. En rislende bæk. Et træ. Stien i skoven. Lyden af fuglenes sang.
Naturen er et af de mest oplagte steder at opsøge AWE oplevelser, fordi den er så ligetil og intet kræver af os. Den tilbyder os livets mirakler, uden at kræve noget igen.
Sidst, men ikke mindst er noget af det, der kalder på AWE i os, livets begyndelse: Det lille barn, der fødes rent ind i verden og minder os om livets mirakel og evige cyklus.
På samme måde som livets slutning - døden - på sin helt egen måde også kan henføre os og give os en dybere forståelse af livet.
Når vi begynder at blive mere opmærksomme på livets AWE oplevelser, vokser vi som mennesker og vi vokser også som helhed og fællesskab. At genfortælle AWE oplevelser er noget af det mest smittende for de, der lytter med.
AWE handler dybest set om at afsløre livets store sammenhænge og systemer.
At føle AWE afslører og viser os de dybere strukturer i verden omkring os og får os til at transformere. Vi blive ydmyge, vi bliver stille, vi bliver forbundne og vores opfattelse af os selv vil for evigt være forandret.
Vi opdager livets store mysterium i og udenfor os selv og hvordan ét mysterium afløser det næste og skaber mening og sammenhæng.
Og på det helt lavpraktiske plan gør det os også gladere, sundere og mere afbalancerede.
Så lad dette være min kærlige invitation og opfordring til dig:
Fyld dit liv med AWE oplevelser!
Kærligst,
Flora Tara Melchiorsen
Flora Tara Melchiorsen er krop og psyke-ekspert, mindfulness- og meditationsmester med et omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed, traumeterapi og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bøgerne Hjertevejen (Akademiet/2021), Pædagogisk Mindfulness (Dafolo/2012), Vejen til dit barns (og din) trivsel (Akademiet/2019), 10 Uger til Kærlighed (Akademiet/2019) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Tara Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Master of Heart & Mind©, Life & Mindfulness Practitioner®, LMPonline, Life & Mindfulness Educator®, Heart & Dharma© samt HMSR® mindfulness forløbet.
1 kommentar
❤️
Skriv en kommentar