Når smerte møder hjerte.

af Flora Tara Melchiorsen

iStock-465144915.jpg

Smerten bor i hjertet.

Så mange af os tillader smerten at være en del af vores liv.

Vi vænner os til den og begynder at tro, den er naturlig.
Vi tager den ind i familien og hjertet som var det vores bedste ven.
Vi begynder at pleje den og nusse om den, for at sikre os at den har det godt og ikke laver for meget ballade.

Og i den proces holder vi op med at gøre mange af de ting, vi holder rigtig meget af at gøre.

Vi begynder så småt at forandre os.

Vi bliver mere indadvendte og triste. Vi lukker langsomt ned.

Smerten får mere og mere overtaget i vores indre bolig.

Vi glemmer, at vi er så meget mere end smerten.

Og mest af alt, glemmer vi alt om vores egen indre kerne af styrke, vores glæde, vores kærlighed til os selv. Vi glemmer letheden ved livet.

Smerte er noget af det værste, der findes, hvad enten den er fysisk eller psykisk.

Den forandrer ikke kun vores liv. Den forandrer os.

Men det vi glemmer i det regnstykke, er at vi ikke behøver at finde os i smerten, hvad enten den er fysisk eller psykisk.

Vi kan faktisk gøre noget, for ikke at miste os selv helt til smerten. Vi kan hjælpe os selv tilbage til, at det er os, der har styringen over os og ikke smerten.

Det er ikke let og det kræver virkelig en indsats.

En indsats som kan være svær, at finde energi til når vi er midt i smerten, som nogen gange kræver mod. Mod til at turde ændre retning og gøre noget andet. Tage ansvar vores eget liv og helbred.

Alt for ofte når vi rammes af noget, vi ikke forstår, så kaster vi vores håb ud i verden. Ud til andres ansvar for at hjælpe og for at lindre. Men i den bevægelse glemmer vi ofte helt os selv og vores eget ansvar og vores egne muligheder.

Som tidligere smerteplaget efter en stor operation, hvor jeg blev skåret op i hele højre side som 20 årig og fik fjernet nyren. En skæv hofte fra min første fødsel, der lammede mit højre ben og en hjernerystelse inkl whiplash og dårlig skulder efter et alvorligt cykelstyrt, så kende jeg godt smerten. For ikke at tale om den difuse smerte, der opstod i hele min krop efter jeg gik alvorligt ned med stress for 15 år siden.

Og alt dette sammensurium af smertefulde "gaver", har fyldt meget i mange år.

Men gennem min mindfulness rejse og yogaen de sidste 15 år har jeg fået færre og færre gener og da Anna Bogdanova styrketræning kom på for nogle år siden forsvandt smerten helt.

Men ikke kun det.

Jo mere jeg har fundet ro i mit liv, jo mere jeg er blevet mig i kernen af mig og fundet kærligheden til mig selv og min krop igen jo mindre smerte.

Vi kan gøre rigtig mange gode ting for os selv og vores krop, som kan lindre og hjælpe, men kærligheden healer aller mest.

Efter netop at have afslutte min første smerte workshop sammen med vores dygtige krops og body-SDS terapeut Kris Holm Andersen og Medi-Yoga træning fra Henriette Dan, har jeg oplevet, at det også gælder for alle andre og ikke kun mig selv.

På blot to dage lykkedes det at skabe et rum, hvor deltagerne fik de største AHA-oplevelser. Hvor de gik hjem med en følelse af at have fundet hjem til sig selv og deres krop igen. At de havde fundet hjem til glæden ved at være i kroppen igen.

Gennem compassion træning, hvor vi første dag arbejdede dybt ind i at forløse fascierne og øge forståelsen af kroppen, arbejdede vi på anden dag dybt ind i Vagus beroligelsen og forståelsen af vores eget nervesystems betydning for vores velbefindende udfra Opmærksomhedblomsten© (Værktøj fra Flora Metoden®). 

Men deltagerne opdagede mest af alt at deres hjerte blev vækket og de opdagede, hvor hårdt de havde dømt sig selv.

Som en deltager sagde i en kærlighedsøvelse, der havde været rigtig svær at gå ind i: "Tror du simpelthen at jeg er så vant til at være i smerten i min krop, at jeg ikke tror, jeg fortjener kærligheden?"

Og ja, det tror jeg.

For jeg har set det så mange gange nu i min undervisning på vores uddannelser. At når vi kan møde hele os fra et kærligt venligt og ikke dømmende sted, så healer vi.

Så finder vi hjem.

Og når vi føste har fundet hjem, så er der så mange ting, der bliver langt lettere.

I min mindfulness undervisning er compassion træning en helt naturlig del, da mindfulness eller hurtigt bliver hul.

Og det virker.

Noget af det vigtigste, deltagerne på denne workshop opdagede, er, at når vi finder hjem til os selv og kan møde os selv fra et kærligt ikke-dømmende sted, så er der meget, der bliver lettere.

Og især når det er vores krop, vi finder hjem i på den måde. Så opdager vi, at intet er farligt - heller ikke i vores krop, uanset og det er angst eller fysisk smerte, der bor her.

Så kan vi møde den, omfavne den og derfra begynde at bevæge os med den.

Som at danse med livet.

Og i den dans den bevægelse kan meget rummes langt lettere.

Når smerte møder hjerte, sker der små mirakler.
 



_K8A9554-1.jpg
Flora Tara Melchiorsen

Flora Tara Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness, Personlig Udvikling og Livsbevidsthed. Flora Tara Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig  masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bogen Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Tara Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness forløbet.

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar