Forløsningen kommer gennem kroppen

af Flora Tara Melchiorsen

iStock-909149326.jpg

Jeg taler igen og igen om, hvor vigtigt det er at få kroppen med, når vi går ind i vores dybe nærværs praksis.

Også mindfulness kommer grundlæggende ud af en filosofi om, at kroppen kun er et midlertidigt hylster, vi har til rådighed, og at vie r så meget mere end blot dette "hylster".

Men...trods alt... er det dette "hylster", vi skal leve med; mens vi er her i det her liv og derfor er det alligevel ikke helt uvæsentligt, hvordan vi lever og er med den krop, der er givet os.

Lige siden jeg tog min ergoterapeut uddannelsen for nu snart mere end 25 år siden, har jeg været optaget af kroppens finurlige egenskaber og hvordan de spiller samen med sindet.

Da jeg selv gik ned med alvorlig stress for snart 16 år siden, opdagede jeg, at det var gennem kroppen, jeg fandt min vej tilbage til at fungere igen.

På trods af fibromyalgi, wip-lash, hjernerystelse, lammelse i benet efter min datters fødsel og meget, meget andet, så har jeg gennem mit dybe arbejde med mig selv og min krop fået forløst stort set alle mine fysiske skavanker.

Gennem arbejdet med dette, har jeg også sat mig ind i den meste af den forskning, der i dag findes om sammenhænget mellem krop og sind.

Jeg kan nævne en lang række af fremtrædende forskere og eksperter, som f.eks. Gabor Mate, Daniel Siegel, Bruce Lipton, Richard Davidson, Donna Eden, Joe Dispenza, Emaran Myers, Mark Hyman, Bessel Van der Kolk, Stephen Porges, Pat Orden, Peter Levin og mange, mange flere, og ikke mindst al den nyeste forskning indenfor fasciens fantastiske struktur og funktion for kroppen.

Gennem denne store viden og evidensbaserede grundlag, har jeg udviklet mit helt eget bevægelsessystem, som jeg kalder Flora Flow.

På hver eneste undervisningsgang på alle vores uddannelser - og især på vores ni ugers Life and Mindfulness Practitioner uddannelse - bruger vi denne blide terapeutiske yoga bevægelse til at åbne kroppen op og bringe nervesystemet tilbage i balance.

Flora Flow er baseret på inspiration fra bl.a. Fascial Flow yoga, Yin yoga, Medi Yoga, Kundalini yoga, Restorativ yoga og enkelte Hatha yoga stillinger, men det helt særlige er langsommeligheden, blidheden og at jeg bruger min guidning nærmest hypnotisk langsomt og meget talende til at bringe alle deltagerne dybt ned i kroppen igen.

Hver eneste undervisning starter med 2 timer med dette fokus.

Vi starter også altid med åndedrætspraksis, hvor vi træner det dybe beroligende åndedræt og løsner åndedrættet op og herefter 11/2 times blid bevægelse i Flora Flow.

Og det sker hver eneste gang, at elever siger: Wow! Hvad var det vi lavede, det var godt nok godt.

Og ikke så sjældent hører jeg: Jeg har gået meget til yoga, men aldrig kunne finde mig tilrette i det, men det her det var noget helt særligt og bare så godt.

Og hvorfor kan det mon være.

Måske er det fordi alt for meget yoga, vi kender i dag, stadigvæk er præstations yoga, hvor underviseren måske ikke en gang er fuldkomment tilstede i sig selv og bruger de enkelte dogmatiske øvelser til præstation mere end til væren.

Men måske handler det også om noget helt andet.

Vi har to hukommelses-systemer: Det implicitte og det eksplicitte.

Det eksplicitte bor i hjernen i Hipocampus. Et område, der f.eks. påvirkes positivt gennem mindfulness praksis. Det er også dette område, der påvirkes negativt gennem stress, som også indskrænker dets funktionsevne.

Det andet hukommelsescenter - det eksplicite - bor i kroppen.

Kroppen husker meget bedre end hovedet. Det betyder at uanset, hvor 'mindfulde' vi kan blive i vores mentale rum, så er kan der stadig bo gamle gemte “traumer” i vores krop.

Når vi kommer ind i den dybe meditativ praksis, kan det ofte også skabe ræssonnement dybt ind i cellernes hukommelse. Og den vej igennem forløse selv dybe traumer, mønstre, sår og fortællinger.

De fleste mennesker bruger dog kun mindfulness, som en slags pause fra hverdagen og en genopladning. Det er de færreste, der fortsætter deres vej ind i en dyb dedikeret indsigtspraksis.

Hvor den kropslige forløsning er så utrolig vigtig.

At opdage gennem kroppen. At forløse gennem kroppen. Og. At komme hjem.

Jo mere stressede vi er - og jo mere vi er i gøren - jo mere mister vi kontakten til vores krop og vores kropslige sansninger og signaler.

Stress starter altid som en kropslig reaktion, men alt for ofte overhøres signalerne fra kroppen og vi prøver at løse det, vi står i mentalt, uden at få øje på, at det er det mentale, der ofte har skabt støjen.

I løbet af de halvanden times blid “Flora Flow” kommer mine elever helt ned i deres parasympatiske nervesystem og her åbner kroppen sig op igen. Her slipper den og bliver dybt nærværende. Vores panser falder og pludselig kan vi høre, hvad kroppen siger og - ikke mindst - mærke det. Det kan være meget sårbart, men netop gennem denne sårbarhed er det er også indsigtsfuldt og dybt forløsende.

Det er mere og mere kendt, at vi er nødt til at berolige nervesystemet for også at kunne opbygge styrke i kroppen ellers forrykkes balancen og vi risikerer at skabe skader i kroppen.

På samme måde oplever jeg det er med vores mentale balance.

Hvis vi skal opbygge mental balance og styrke igen, så skal vi først berolige nervesystemet. Vi skal genskabe tilliden til og i kroppen igen.

Præcis denne beroligelse sker nærmest helt af sig selv gennem de mange timer, jeg holder eleverne i dette blide bevægelses system - Flora Flow - over de ni uger.

Det gør også sindet mere åbent og modtageligt, når vi om eftermiddagen går dybere ind i teorien og praksis omkring mindfulness, meditation, compassion og livsbevidsthed.

Her bruger jeg iøvrigt også kroppen meget, så vi f.eks mærker hvad det vil sige 'at give slip' gennem kroppen og ikke kun fra det mentale sind.

Vi  mærker, hvordan det føles, når vi virkelig bliver nærværende og accepterende omkring alt det, vi rummer.

Det er simpelthen en dyb bevægelse på flere niveauer, som gør, at mine elever oplever, hvad det vil sige at lade maskerne falde og vende tilbage til at leve autentisk tilstede i sig selv igen.

Og som ekstra bonus, opdager de desuden en stor glæde ved at være i deres krop igen og i at bevæge den.

Rigtig mange elever kommer på denne måde til pludselig at elske yoga og de fortsætter deres praksis rundt omkring i landet. Flere tager endda efterfølgende en yoga uddannelse, fordi de er blevet så begejstrede for det, som yoga-bevægelse kan være og giver.

Flora Flow skaber også en øget glæde i kroppen. Det er ikke sålænge siden, jeg oplevede, at en af mine elever, der gennem mange år havde været deprimeret, for første gang i flere år mærkede glæde og hvordan glæden - gennem den blide bevægelsen af kroppen - kom langsomt tilbage.

Det er som om, at vi - når vi lander i kroppen - åbner op for hele os.

Som en eventyræske, hvor - når kroppen er åben - så åbner sindet sig helt automatisk op for fuld flor igen og alt bliver pludseligt muligt.

Og vi finder hjem igen.

_K8A9554-1.jpg

Flora Tara Skouboe Melchiorsen

Flora Tara Skouboe Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness og Livsbevidsthed. Flora Tara Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, compassion, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig  masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bøgerne Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012), 10 Uger til Kærlighed (Akademiet, 2019), Sådan giver du omsorg til alle sider af dig selv (Akademiet, 2019) og Vejen til dit barns (og din) trivsel (Akademiet, 2019) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Tara Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness forløbet. Flora har også udviklet Flora Metoden®, som er et unikt 9-trins system og kort, som fører brugeren fra fanget eller fastlåst i et problem, en udfordring, et mønster eller lignende - til dyb erkendelse og frigørelse fra dette.


1 kommentar

Bitten Andersen
 

Hvor dejligt at læse. Det har jeg i den gad brug for.

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar