Hvor stammer mindfulness fra?

Af Flora Melchiorsen

 

Hvor stammer mindfulness fra?

Mindfulness stammer oprindeligt fra buddhismen og yogaen – ud fra buddhisternes meditative evne til at se virkeligheden, som den er. At være opmærksom og nærværende uden at dømme eller tillægge tingene anden værdi eller betydning, end den, der er til stede i nuet.

Mindfulness har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress og Jon Kabat-Zinn, som er en af ophavsmændene til mindfulness, som den er mest kendt i vesten, har bl.a. udviklet et mindfulness stress behandlingsprogram (MBSR).

Centralt i mindfulness er nærvær, fuld opmærksomhed på det, man lige nu og her beskæftiger sig med, tilstedeværelse med alle sanser vågne. Det handler om at lytte til en ven uden samtidig at planlægge eftermiddagens indkøb i hovedet.

Det handler ikke om at ignorere følelser og tanker, men om at observere dem og på den måde kunne betragte og forstå, hvad der driver en og hvilke tankemønstre, vi går rundt med.

Når vi bliver bevidste om os selv og vores reaktioner bliver det f.eks. meget lettere for os at forholde os objektivt til vores partner, børn eller arbejdsopgaver.

Mindfulness er at kunne være fuldstændigt tilstede i nuet, uden at blive forstyrret at den  strøm af “automatiske” tanker, der hele tiden arbejder i vores hjerne.

Og uden at vi kommer til at lade disse tanker være os.

Ikke at identificere os med tankerne. Vurdere, måle og dømme os selv. Uden at sammenligne os med vores opfattelse af andre og måske ende med at blive styret af ængstelighed og usikkerhed.

Når vi lærer at være til stede på en åben og udømmende måde, kan vi også give slip på indgroede mønstre og tankevaner. Vi kan møde verden, omgivelserne og os selv på en ny måde.

Og derigennem skabe helt nye muligheder.

 

 

_K8A9554-1.jpg
Flora Melchiorsen

Flora Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness, Personlig Udvikling og Livsbevidsthed. Flora Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig  masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bogen Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness. Flora har sit eget lukkede Mindfulness Mentor forløb, som kører over 12 måneder af gange med plads til 22 deltagere. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar