Hvad betyder vejrtrækningen for kroppen

af Flora Tara Melchiorsen

iStock-912919088.jpg

Ilten er cellernes vigtigste næringsstof

Vores krop er 100% afhængig af den ilt, der sendes rundt i kroppen ved hjælp af vores vejrtrækning. Ilten er cellernes vigtigste næringsstof og mere end 90% af vores energi kommer fra åndedrættet. 

Ved hver vejrtrækning sættes der også et indre brusebad igang, hvor affaldsstofferne renses ud og vores fordøjelse stimuleres. 70% af de affaldsstoffer, som kroppen skal af med kommer ud gennem vejrtrækningen.

Det betyder, at der sker en ophobning af affaldsstoffer, hvis vi ikke trækker vejret rigtigt. Kroppen vil så forsøge at komme af med affaldstofferne af andre veje, f.eks. gennem huden - hvilket kan give uren og fedtet hud. De affaldsstoffer, der ikke kommer ud og ophobes skaber ubalancer i kroppen, som bl.a. kan hænge sammen med forskellige sygdomme.

Når vi trækker vejret dybt og godt bruger vi stort set alle muskler i overkroppen/torso. Faktisk kan en dårlig vejrtrækning sætte sig som muskelspændinger i ryg, skulder, nakke og ryg, hvorimod den gode og dybe vejrtrækning bevæger og masserer musklerne, så de bliver smidige og bløde.

iStock-178032596.jpgDiafragma - den store muskel, der er med til at bevæge lungerne og dermed trække vejret, sidder placeret, så den med sine bevægelser også er med til at massere og stimulere vores indre organer, så de arbejder bedre.

Et godt og dybt åndedræt stimulerer og øger blodcirkulationen og er endda blodtrykssænkende, fordi det påvirker parasympatices, den beroligende del af vores nervesystem.

Man har også målt, at et godt og dybt åndedræt stimulerer alfabølgeaktivitet i hjernen. Det er styrker både koncentration og indlæringsevne og har positiv indflydelse på vores kropsbevidsthed, følelser og tanker.

Du ved allerede at en dyb vejrtrækning er god, hvis du skal præstere eller gøre noget, du måske er nervøs for. Det dybe åndedrag sænker mængden af stresshormon og er beroligende.

Dybe vejrtrækninger er med til at slippe spændinger og hjælper os f.eks. til en god og rolig søvn.

Der er altså rigtig meget godt at hente for vores krop, når vi trækker vejret godt og effektivt.

Det gode er, at det ikke kræver noget udstyr eller særlige omgivelser.

Du har det altid med dig. Og det koster ingenting.


_K8A9554-1.jpg

Flora Tara Skouboe Melchiorsen

Flora Tara Skouboe Melchiorsen er partner og hovedunderviser i Akademiet for Mindfulness og Livsbevidsthed. Flora Tara Melchiorsen er mindfulness- og meditationsmester og har omfattende uddannelsesforløb bag sig indenfor både mindfulness, compassion, meditation, yoga, kropsbevidsthed og fysiologi. Flora har siden starten af 2000 været i intensiv personlig  masterclass og supervision hos mester Sri Vasudeva. Flora er forfatter til bøgerne Pædagogisk Mindfulness (Dafolo, 2012), 10 Uger til Kærlighed (Akademiet, 2019), Sådan giver du omsorg til alle sider af dig selv (Akademiet, 2019) og Vejen til dit barns (og din) trivsel (Akademiet, 2019) og står bl.a. bag At Leve Mindfuldt på Facebook. Flora Tara Melchiorsen har udviklet flere mindfulness forløb og uddannelser, bl.a. Life & Mindfulness Practitioner®, Life & Mindfulness Educator® samt HMSR® mindfulness forløbet. Flora har også udviklet Flora Metoden®, som er et unikt 9-trins system og kort, som fører brugeren fra fanget eller fastlåst i et problem, en udfordring, et mønster eller lignende - til dyb erkendelse og frigørelse fra dette.


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar